FOTBALLGLEDE – NYTENKENDE –
STOLTHET – LAGÅND

Inspirerende digitalt besøk av Solveig Gulbrandsen og Lise Klaveness

Mandag kveld var vi så heldige å ha digitalt besøk av Solveig Gulbrandsen og Lise Klaveness. Besøket foregikk på Zoom som så mye annet i denne tiden, men det la ingen demper for inspirerende samtaler, historier og nyttige tips fra to av de mest kjente fotballprofilene i Norge. Det hele var initiert av vår sportslige leder Anita Rapp-Ødegaard, som ledet møte på beste vis. Etter en kort introduksjon av dem begge, ledet Anita seansen gjennom varierende spørsmål som i stor grad var sendt inn av våre spillere og trenere. Den første halvtimen var barneårene i fokus. Solveig og Lise fortalte om sin inngang til fotballen, som hadde vært veldig ulik for de to. Solveig startet tidlig, hadde en veldig fotballinteressert far og har hatt fotballen som en del av livet sitt nesten helt siden hun kunne gå. Lise, på den andre siden, startet ikke før i 12-årsalderen, men trente til gjengjeld desto mer for å «ta igjen» det hun hadde gått glipp av ved å starte sent. Begge fortalte om lekpreget fotball i barneårene, men at konkurranseinstinktet allerede da var sterkt. Begge trente relativt mye, men det var en fin blanding av organisert trening, lek, triksing, hinderløyper med ball i hagen og spill på løkka.

   

På det meste var det 52 deltakere til stede, men bildene viser at flere satt sammen og fulgte med, så deltakerantallet totalt var høyere. Selv om fokuset ble rettet over mot ungdoms- og seniorårene etter en halvtime fulgte nesten alle med videre. Et sentralt og aktuelt tema var motivasjon. Det er ikke til å legge skjul på koronapandemien har satt mange spilleres motivasjon på prøve.

Et råd fra profilene var å undersøke følelsen av at ting er tungt: Hva er det som er vanskelig for meg om dagen? Hva er det jeg savner og trenger? Kanskje er det noe i forbindelse med skolen eller andre ting som gjør hverdagen litt ekstra tung om dagen, slik at det ikke nødvendigvis handler om fotballen? Hva vil jeg løse hvis jeg velger å slutte med fotball?

Et annet råd fra Solveig var å sette seg små, konkrete mål å jobbe med: Hva kan jeg bli bedre på i denne perioden, når koronarestriksjonene setter begrensninger på treningene våre? Slå presise innlegg eller dempe ballen på brystet? Eller andre ting som det er mulig å øve på i stua eller kjelleren, som ulike typer vendinger? Mål innenfor det fysiske passer også godt nå, som å få bedre kondisjon eller styrke. I tillegg foreslo Solveig å alliere seg med en lagvenninne – slik at egentrening blir morsommerere å gjennomføre.

Det kom også spørsmål om hvilke kvaliteter som kjennetegner en god trener. Et vanskelig spørsmål, siden en trener har mange hensyn å balansere.  Men en trener som er opptatt av  å ha det gøy på trening  stod sentralt for både Lise og Solveig. Lise var særlig opptatt av hvor mye mere oppbyggende det virker når treneren fokuserer på hvordan de gode ferdighetene kan videreutvikles til mye mål, heller enn å fokusere på hva spilleren må gjøre mindre av. Selv hadde hun erfart dette i forhold til dribling: Etter mange år med beskjeder om at det må du gjøre mindre av, så fikk hun endelig en trener som sa at den ferdigheten må du utnytte, og videreutvikle til at det skal ende opp med avslutning på mål. Resultatet ble at Lise ble toppscorer i Toppserien det året.

 

Kvelden gikk veldig fort, og vi kunne sikkert ha holdt på dobbelt så lenge. Vi kunne stilt enda flere spørsmål for å lære enda mer av de to profilene. Et sted måtte vi sette strek, og vi er veldig glade og takknemlige for at de ville stille opp for oss og dele av sine erfaringer fra fotballen. Vi takker for engasjementet og for en lærerik og inspirerende kveld! Og takk til vår sportslige leder som gjorde dette mulig. Kanskje suksessen kan gjentas?

Vedlegg: